TOP 5 zpráv z říjnového Běloruska

Tresty za uctění památky

Po tragické přestřelce mezi příslušníky KGB a Andrejem Zelcerem se Běloruskem prohnala další vlna zatýkání. Bylo zadrženo na 200 lidí, kteří se na sociálních sítích vyjádřili negativně o zemřelém příslušníkovi zasahující jednotky KGB nebo pozitivně – o zastřeleném programátorovi. Za mřížemi se ocitl i novinář týdeníku Komsomolskaja pravda v Bělarusi Henadz Mažejka za otištění vzpomínky Zelcerovy známé.

Polsko staví zeď

Běloruský režim zprostředkovává cestu dalším a dalším migrantům, a tak napětí na hranicích Běloruska a zemí EU stoupá. Polský Sejm proto rozhodl o uvolnění peněz na výstavbu plotu, který by měl pohybu migrantů zabránit. Za několik posledních měsíců se o přechod polsko-běloruské hranice pokusilo několik tisíc uprchlíků, několik lidí zemřelo.

Sledování sociálních sítí jako extremismu

Běloruské úřady postupně zařazují mezi extremistické zdroje sociální sítě a webové stránky nezávislých médií, nevládních organizací a dalších spolků, včetně PEN klubu a Svazu spisovatelů. Stíhaní teď mohou být nejen tvůrci, ale i sledující těchto kanálů. Dle sdělení Státní centrály pro boj s organizovaným zločinem, sledující extremistických kanálů budou vnímáni jako členové extremistických skupin.

Odjezd francouzského velvyslance

Bělorusko opustil francouzský velvyslanec Nicolas de Lacoste Bělorusko. Vyzvalo ho k tomu zdejší Ministerstvo zahraničí.  Francie, stejně jako řada dalších evropských zemí, neuznala výsledek loňských prezidentských voleb v Bělorusku a velvyslanec od svého prosincového nástupu do funkce nepředal Lukašenkovi pověřovací listiny. Velvyslanec byl vykázán nedlouho poté co přijal zástupce nevládní organizace Govori pravdu, která byla v Bělorusku zakázána, stejně jako mnoho dalších subjektů nevládního sektoru.

Bělorusko bojuje s pandemií popíráním

Běloruským nemocnicím chybí medicinální kyslík, který se od října nesmí vyvážet do zahraničí, ale také prostory k uložení vaků se zemřelými, stejně jako vaky samotné. Oficiální čísla nově nakažených se pohybují kolem 2 tisíc denně. Skutečné statistiky nejsou známé, ale svědectví zdravotníků napovídají, že tato čísla mohou být až pětinásobně vyšší. Povinné nošení roušek bylo přitom zrušeno ani ne 14 dní po zavedení po Lukašenkově vyjádření o jeho zbytečnosti. Proočkovanost je nižší než 30 %.