TOP 5 zpráv z prosincového Běloruska

Trest smrti za vlastizradu

Běloruský parlament schválil návrh zákona umožňujícího trest smrti pro úřední osobu nebo příslušníka armády odsouzeného za vlastizradu, „za účelem zdržování destruktivních prvků a ukázky rázného boje proti vlastizradě“. Poté co v květnu 2022 Lukašenko podepsal zákon o možnosti trestu smrti za pokus o terorizmus, jde o další zpřísnění trestu za neloajalitu.

Návštěva Putina v Bělorusku

V prosinci Putin poprvé od roku 2019 navštívil Minsk. Kromě ruského prezidenta do Běloruska zavítal také ministr obrany Sergej Šojgu a ministr zahraničí Sergej Lavrov. Oficiálním obsahem jednání byly ekonomické otázky a ceny energií, avšak se logicky nabízí souvislost tohoto setkání s válkou na Ukrajině a zájmem Putina o větší zapojení běloruské armády do bojů.

Předání Nobelovy ceny za mír

V Oslu se konalo slavnostní předání Nobelovy ceny za mír, která byla loni udělena lidskoprávním organizacím z Ukrajiny a Ruska a také Alesi Bjaljackému, známému běloruskému ochránci lidských práv. Cenu za něj převzala jeho manželka Natallja Pinčuková, zatímco Bjaljacký sám již téměř 20 měsíců čeká na soud ve vazbě.

Odsouzení vrcholové plavkyně

Běloruský soud rozhodl o 12letém vězeňském trestu a propadnutí majetku pro olympijskou plavkyni Aljaksandru Herasimeňovou. Spolu s kolegou Aljaksandrem Apejkinem se tak stala první Běloruskou odsouzenou v nepřítomnosti. V roce 2020 sportovkyně odsoudila zfalšované volby, stála u zrodu Běloruského fondu sportovní solidarity a kvůli svému postoji musela emigrovat.

Ukrajinská raketa na běloruském území

Běloruské ministerstvo zahraničí předvolalo ukrajinského velvyslance v souvislosti s ukrajinskou raketou, kterou měla nad Běloruskem sestřelit zdejší protivzdušná obrana. Ukrajina v té době čelila rozsáhlému leteckému útoku, kdy se její území stalo terčem kolem 120 ruských raket. Minsk požaduje, aby Ukrajina okolnosti incidentu vyšetřila.