AMO: supervolební rok 2021 a další aktuality

Německo čeká supervolební rok a „nová Merkelová“ stále není na obzoru. Voliči rozhodnou o novém obsazení parlamentu a s ním i kancléřského postu, v šesti zemských volbách pak o rozložení politických sil ve spolkových zemích. Kdo nahradí Merkelovou a jak bude vypadat nová vláda? Vyčerpávající přehled sepsala analytička Adéla Jurečková pro Info.cz.

Zlomová událost pro Putinův režim je na obzoru. Spustil ofenzivu a systematicky decimuje opozici. Co od něj můžeme čekat a jak zní osm zákonů, které mají zlomit vaz ruské občanské společnosti? Významné parlamentní volby proběhnou tento rok i v Rusku a prezident Putin dělá vše pro to, aby dopadly ve prospěch jeho kandidující strany Jednotné Rusko. Zároveň přitvrzuje v potlačení opozice, která sílí díky rostoucí nepopularitě vlády v Kremlu, dlouhodobé ekonomické stagnaci a nezvládnuté reakci na pandemii koronaviru. „O krizi ruského politického vedení a jeho odstřižení od reality běžných Rusů nejlépe vypovídá fakt, že namísto snahy o řešení pandemie napřelo síly v první řadě k udržení své vlastní moci a postavení prostřednictvím tzv. všelidového hlasování o změně ruské ústavy. Tento masově falzifikovaný a zmanipulovaný národní plebiscit umožnil Vladimiru Putinovi de facto setrvat v úřadu ruského prezidenta až do dalekého roku 2036, posunul význam ruských zákonů nad mezinárodní právo a jeho normy a vytvořil předpolí pro další izolaci a ofenzivu proti kritickým hlasům ve společnosti,“ upozorňuje analytik Pavel Havlíček na Info.cz.

Jak překonat rozdíly a nastavit trvalejší formy spolupráce v rámci EU? V4 i Benelux jsou heterogenními skupinami, které se vzájemně podporují, pouze pokud je to výhodné pro priority národních vlád. Obě regionální uskupení nicméně sdílejí důraz na subsidiaritu, volný trh, rozpočtovou kázeň nebo spolupráci. Briefing paper Venduly Karáskové, který vychází z námi organizovaného expertního workshopu, hodnotí současný stav spolupráce států Visegrádu a Beneluxu a její možnosti a výzvy.

Podcast Vinohradská 12 o útoku na Kapitol s analytikem Petrem Boháčkem. Šokované Spojené státy si kladou otázku, co se bude dít po středečním vtrhnutí davu příznivců Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Čtyři lidé při nepokojích zemřeli. Zákonodárci nakonec i přes bezprecedentní narušení pořádku potvrdili volební vítězství Joea Bidena, který se ujme prezidentské funkce 20. ledna. Daly se po měsících nenávistné rétoriky a lživých tvrzení Donalda Trumpa o “ukradených volbách” středeční události očekávat? A jaké dopady budou mít na další vývoj v USA?

Ve Vinohradské 12 si také můžete poslechnout rozhovor s analytičkou Alicí Rezkovou o zmizení čínského milionáře, jehož příběh zrcadlí trend přitvrzování režimu. Co se stalo s asi nejznámějším čínským podnikatelem Jackem Ma? Právě na tuto otázku v poslední době hledají odpověď světová média. Po jednom z nejbohatších Číňanů a zakladateli obří internetové společnosti Alibaba není na veřejnosti stopy už několik měsíců poté, co kritizoval regulační snahy čínských úřadů. Co víme o osudu Jacka Ma? A jak jeho vzestup a momentální pád zapadá do vývoje v Číně?

Chcete získat nové perspektivy a stát se součástí živé česko-německé sítě? Máte zájem o přeshraniční a mezisektorovou spolupráci? Přihlaste se do Czech-German Young Professionals Program 2021! Během letošního ročníku programu se budeme věnovat cestám z krize. Více informací o programu (a přihlašovací formulář) najdete na stránkách CGYPP.