Aktuálně z Transparency International ČR

Stošestka: Kauzy, hrozby a pěna dní. Jak vypadá současná publicistika a investigativa?

V nové epizodě podcastu Stošestka jsme otevřeli téma investigativy a publicistiky. Naše pozvání do studia přijala redaktorka a moderátorka České televize Nora Fridrichová, kterou můžete vidět v pořadu 168 hodin, a investigativní novinářka Adéla Jelínková, která píše pro Hospodářské noviny. Jak a kde získávají novináři pro své kauzy informace? Jak důležité je mít vlastní zdroje? Jakou roli sehrává Transparency International (TI), která sama odhaluje korupční kauzy? A jak se vyrovnávají novináři s tlakem a útoky ze strany politiků či podnikatelů? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalšího uslyšíte v naší Stošestce.

Ilja Shumanov: V Rusku vyrůstá generace, která se snaží propagovat transparentnost

Na konci června vyšel další ze série rozhovorů o aktivitách TI ve světě. Po nám blízkém Slovensku jsme zamířili do Ruska za ředitelem tamní Transparency International Iljou Shumanovem. Mluvili jsme s ním o tom, jak funguje korupce v Rusku, jak na ni nahlíží tamní vláda i jak proti ní vystupuje ruská TI. Dostali jsme se i k pohledu do budoucna a otázce, kdy v Rusku zavládne demokracie.

Hrozí, že zákon o ochraně oznamovatelů opět spadne pod stůl. Kabinet Andreje Babiše selhává v přijetí protikorupční legislativy

Návrh zákona o ochraně oznamovatelů z dílny Ministerstva spravedlnosti, vedeného hnutím ANO, se posouvá Sněmovnou jen velmi pomalu. V polovině května tohoto roku proběhlo první čtení zákona a nyní ho projednávají sněmovní výbory. Ty si dávají s přispěním samotných poslanců na čas, a proto hrozí, že se normu nepodaří schválit do října 2021, tedy do konce současného volebního období. 

„V současnosti nejsou oznamovatelé, tzv. whistlebloweři, v Česku zákonem chráněni, přitom mají naprosto zásadní podíl na odhalování nekalého jednání na pracovištích. Informace zevnitř jsou často jediným možným způsobem, jak se mohou jak soukromé podniky, tak lidé ve veřejné sféře dozvědět o tom, že dochází k porušování zákonů,” vysvětluje ředitel TI Petr Leyer.

Stošestka: Kdo jsou oznamovatelé? Chrání lidské životy i veřejné peníze

V aktuální epizodě Stošestky, podcastu naší nevládní organizace Transparency International (TI), jsme se pustili do bouřlivých vod problematiky oznamovatelů nekalostí, také známých jako whistlebloweři, a jejich právní ochrany. Do studia dorazil náš právník Jan Dupák, který se whistleblowingem dlouhodobě zabývá, a naše pozvání přijala také Šárka Trunkátová, analytička protikorupční organizace Oživení, kde se pomoci oznamovatelům věnují podobně jako v TI. Kdo jsou to tedy oznamovatelé, proč je jejich role v odhalování závažných kauz klíčová a jak obě organizace pomáhají se dozvíte v sedmém díle Stošestky.

Výroční zpráva TI CZ 2020

Projděte si spolu s námi, jaký byl pandemický rok 2020 v rámci omezování korupce v naší zemi. Dozvíte se o klíčových kauzách, které se dotýkaly politiky a mocenských vlivových skupin. Zjistíte také, jaké projekty jsme realizovali a jak naše právní poradna bezplatně pomáhá široké veřejnosti. Nemůže samozřejmě chybět ani průvodce naším transparentním financování.